Izšel že tretji Perovski list

06/12/2012
Sv. Miklavž je z noči s 5. na 6. december obiskal vsa gospodinjstva Perovega in jih obdaril z glasilom Perovski list. Letos prvič glasila, ki ponuja pestro vsebino na kar 36 straneh, niso prejeli le prebivalci KS Perovo, temveč tudi krajani z dela KS Novi trg, ki leži v mejah nekdanjega naselja Perovo. Glasilo je izdalo Športno kulturno društvo Dober dan, Perovo.
Naslovnica Perovskega lista

Naslovnica Perovskega lista

Besede glavne in odgovorne urednice Ivane Skamen »Dobro jutro, Perovo« pozdravijo bralce nove številke Perovskega lista. To je glasila, ki prijazno nagovarja staroselce in priseljence z obeh perovskih bregov ob Kamniški Bistrici k duhovni, družabni, socialni in zgodovinski povezanosti in naklonjenosti, kot jo je nekoč že živelo nekdanje Perovo, ko je bilo še samostojno naselje (do leta 1934) in dokler ga niso razkosali na dva dela (leta 1980) …
Krajevni list bogat s slikovnim gradivom odkriva perovski vsakdan (vse dogodke, ki so zaznamovali perovsko leto, tj. Perovanje na kvadrat, decembrsko »vasovanje«, obisk modrih z Vzhoda, ustvarjalne delavnice ob svetem Valentinu in noči čarovnic, obuditev praznovanja dneva žena, obdaritev letošnjih perovskih 90-letnikov, kresni večer ob Bistrici, preganjanje poletnega dolgčasa, delo sveta krajevne skupnosti …) ter bližnjo in daljno preteklost kraja (predvsem skozi spomine pokojnega Albina Potokarja pa tudi s pomenljivimi besedami starega Perovljana v prispevku Novi številki Perovskega lista na pot). Perovsko pero popiše imena perovskih ulic, predstavi dve stari perovski hiši (graščino Zgornje Perovo in Finkovo vilo) in se pohvali s cvetlico, ki nosi ime po domačem kraju – Perovo.
Perovski most (in sedaj tudi glasilo Perovski list) povezuje Spodnje z Zgornjim Perovim oz. Zgornje s Spodnjim Perovim

Perovski most (in sedaj tudi glasilo Perovski list) povezuje Spodnje z Zgornjim Perovim oz. Zgornje s Spodnjim Perovim

Pisci Perovskega lista se dotaknejo žlahtnih perovskih obrazov (letošnjega častnega občana Aleksandra Dopliharja, letošnja zlatoporočenca Majcenovič in srebrnoporočenca Zabret ter navdušenega športnika in priljubljenega lovca Petra Janežiča) ter se pridružijo »mladim in starim, ki se družijo radi«. Perovljani v glasilu niso prezrli aktualnih tem, ki prežemajo njihov kraj; to je način in stroške ogrevanja v stanovanjskih blokih, skrb za zapuščene živali ter predvsem »(Samo) nebo, prisebnost in pogum kranov so tokrat obvarovali Perovo pred poplavo (2)«
Perovski lsit vstopi skozi vrata hiš s poslanstvom (Matična knjižnica Kamnik, Glasbena šola Kamnik, vrtec Sneguljčica in Prostovoljno gasilsko društvo Kamnik) in dveh uspešnih perovskih poslovnih hiš (Metropolis, Cubus Image).
V Perovskem listu so natisnjene še neobjavljene sledi iz prvega perovskega simpozija, ki se je zgodil v novembru 2011; to sta prispevka Pozdrav s Perovega pri Grosupljem avtorja Marjana Boštjančiča ter Spomini na Perovo in o izvoru imena Perovo avtorja Nikolaja Sadnikarja.
Sv. Miklavž je Perovski list prinesel Perovljanom z desnega brega Kamniške Bistrice (pri Grošanovi kmetiji v KS Perovo).

Sv. Miklavž je Perovski list prinesel Perovljanom z desnega brega Kamniške Bistrice (pri Grošanovi kmetiji v KS Perovo).

Vse to in še mnogo več najdete v novi številki Perovskega lista, ki so ga letos prvič prejeli tudi Perovljani z levega brega Kamniške Bistrice. Vse je Made in Perovo, zakaj tako (s tujim imenom) pa preberite v spletnem Perovskem listu, ki ga najdete na http://list.kamnik- perovo.si. Ne spreglejte tudi, da Perovo hiti s pripravami na otvoritev Perovskih sanj, v katere ste vabljeni vsi Kamničani … Sodelujete pa lahko tudi v nagradni »bralni igri« in osvojite knjižno nagrado …
Perovskega lista ŠKD Perovo ne bi moglo izdati, prav tako pa tudi ne izpeljati številnih perovskih dogodkov, brez pomoči več pokroviteljev, donatorjev, Občine Kamnik. Vsem se člani ŠKD Perovo (tudi v glasilu) najlepše zahvaljujejo!
Sv. Miklavž je letos prvič prinesel Perovski list tudi Perovljanom z levega brega Kamniške Bistrice (pri Korenovi kmetiji v KS Novi trg).

Sv. Miklavž je letos prvič prinesel Perovski list tudi Perovljanom z levega brega Kamniške Bistrice (pri Korenovi kmetiji v KS Novi trg).

Objavljeno pod: Perovske vesti

Comments are closed.