Ob lesenem »šporgetu« je Modre pričakala perovska množica

06/01/2013
V času, ki velja za brezsrčnega, je bilo  praznično pričakovanje prihoda Modrih z Vzhoda  pri Grošanovih jaslicah tisto pravo, ki je na sam praznik Sv. treh kraljev, šestega dne v novem letu 2013 ogrelo srca številnih Perovljanov.
Pred Grošanovim hlevom je že uro pred prihodom zagorelo v lesenem »šporgetu«, za katerega že tradicionalno poskrbijo organizatorji (vele-perovskega) dogodka. A ta je bil, kot doslej, namenjen le gretju perovskih dlani, saj so dišeče dobrote (v trdnem in tekočem stanju) prihajale iz priročnega prostora Grošanovega hleva in bližnjih perovskih domov. Skrbi perovskih gospodinj, da bo kdo od obiskovalcev, ki jih je vsako leto več (in tako je bilo tudi letos), ostal lačnih in suhih ust, so bile odveč, saj so nekateri »tenkočutni« obiskovalci prinesli »postrežbo« s seboj in »dopolnili« bogato obloženo perovsko mizo dobrot… !
Večer je bil še mlad, ko so po perovski glavni ulici proti Grošanovim jaslicam pripeli, v spremstvu Zvezde, Modri z Vzhoda ali v  ljudskem izročilu poimenovani kot kralji Gašper, Miha in Boltežar.  Počastili so novorojenega v jaslicah, vsem prisotnim krajanom in njihovim prijateljem (iz drugih krajev) pa zaželeli zdravja in blagoslova pri vsakdanjem delu v začetem letu. Ni ga bilo v tem veličastnem trenutku pod milim perovskim nebom med nami, ki si ne bi želel, da se praznično čaščenje in blagoslov tega večera dotaknejo pritajene (poplavne) Kamniške Bistrice, ki je tega večera, le streljaj proč, ukročena dobrohotno povezovala krajane z leve in desne perovske brežine.
Ja, tega večera je bilo ob Grošanovih jaslicah vse tako, kot mora biti… Bil je večer prejemanja in darovanja dobrih želja, svetlih misli, toplih nasmehov, prijateljskih stiskov rok, objemov… Prispevki za misijone so polnili zlato skrinjico in odnašali upe v svet revščine …
Ne najdem pravih besed pohvale za slastne dobrote in napitke…  Pomazali smo celo drobtinice in polizali kapljice… In vse skupaj zapisali in shranili v naša srca! In v srčiko povezanosti našega ŠKD Dober dan, Perovo. Oko kamere nacionalne TV je na Perovem našlo in pokazalo Sloveniji pravi zgled sosedske naklonjenosti in druženja.
Iz istih src in iste perovske srčike prihaja zahvala perovskim družinam Lombergar, Zabret, Bergant, Majcenovič in še kateri, ki so, od A do Ž, »krivi« za to prečudovito, že peto praznično srečanje na Perovem.

Tekst in foto: Ivana in Matevž Skamen

Objavljeno pod: Perovske vesti

Comments are closed.