Perovanje – perovsko praznovanje, pirovanje (Kam. novice, april 2011)

16/04/2011
Perovo je odeto v praznično tančico, ki jo bo nosilo vse do prihoda leta 2012. – V prazničnem letu Perovega je izšla perovska znamka Perovo, 770 let z motivom graščine Perovo (Janežičeve graščine), ki jo je naslikal Janez Vajkard Valvasor v 17. stoletju.
Pomemben korak v jubilejnem perovskem letu je za Perovo in Perovljane pomenila slavnostna podelitev zlatega občinskega priznanja in kipca Rudolfa Maistra Branku Novaku za njegov hortikulturni, zgodovinski, internetni, okoljski in okoljevarstveni prispevek k razvoju Kamnika in krajevne skupnosti Perovo. Na slavnostni seji Občinskega sveta Občine Kamnik, 28. marca, je Branko Novak ob iskreni čestitki in stisku rok svojih perovskih prijateljev in znancev prejel tudi skromno darilo. Poklonili smo mu njegov portret, ki ga je naslikal perovski slikar Dušan Sterle, in prav zanj in za to priložnost vzgojeno rožico z imenom Mačkulus Brankulus.
Perovske "rožice" so pred praznovanjem 770 -letnice Perovega ustvarjale rožice.

Perovske "rožice" so pred praznovanjem 770 -letnice Perovega ustvarjale rožice.

Vrhunec praznovanja se zagotovo obeta v nedeljo, 8. maja 2011. Na dan, ko bo minilo natanko 770 let od zapisa »in villa Perau prope Stein«, se bodo na osrednjem prizorišču prazničnega dogodka na Zikovi ulici predstavljali perovski glasbeni, plesni, dramski in drugi talenti. Nastopili bodo učenci OŠ Frana Albrehta in OŠ Toma Brejca, varovanci Doma starejših občanov, društvo Sožitje, ansambel Grintovci in številni drugi nastopajoči, ki pa naj zaenkrat še ostanejo zaviti v meglico skrivnosti. Otroško igrišče in zelenico bodo napolnile kracarije, slikarije, umetnije ter iskrive igrice naših najmlajših, kobacalnik in še kaj. Športno igrišče bo zaživelo v domiselnih šatefetnih igrah, tekmovanju v nogometu, badmintonu in namiznem tenisu. Na dovoznih poteh do stanovanjskih blokov Zikove ulice se bodo s svojim delom, izdelki in drugim gradivom na stojnicah predstavila društva, šole, Agencija za razvoj turizma in podjetništva Občine Kamnik ter druge organizacije povezane s Perovim. Pod krošnjami bo moč listati knjige z Matično knjižnico Kamnik, s kamniškimi gasilci pa se predajati vodnim in drugim užitkom. V Janežičevem drevoredu se bomo lahko naužili prelivanja posnetkov današnjega Perovega iz zraka, ki ga je posnel novinar in fotograf Primož Hieng, s fotografijami starega Perovega, ki ga je v začetku 20. stoletja v svoj fotografski objektiv ujel šmarski fotograf Peter Naglič. V pravem pravcatem obredu bodo otroci nekje na Zikovi ulici zasadili novo drevesce. Ves čas dogodka bo potekal dobrodelni srečelov z bogatimi dobitki, ki jih dobrodušno za ta namen poklanjajo številni perovski pokrovitelji. Izkupiček od prodanih srečk bo namenjen pomoči izbranim socialno ogroženim družinam s Perovega. Piko na i majskemu dogodku bo narisala prav posebna povorka, ki se bo pričela na Zikovi ulici, korakala po Janežičevem drevoredu, Kovinarski cesti in se končala na mostu čez Bistrico, ki povezuje Spodnje z Zgornjim Perovim. Kaj se bo zgodilo na mostu? Ob vsem naštetem moram dodati še to: organizacijski odbor za pripravo perovske majske prireditve si pridržuje pravico do totalne zmešnjave na dan dogodka in še vedno velja povabilo vsem Perovljanom in Perovljankam, da se prijavijo za nastop oz. športne igre na Perovem 8. maja. Več izveste na spletišču praznik.kamnik-perovo.si.
Katja Trotošek

Comments are closed.