Se srečamo na Perovem 8. maja; Perovanje ali Ta veseli peromajski dan (Kam. občan, 22. april 2011)

24/04/2011

Perovo je odeto v praznično tančico. Nekatere Perovljane z levega in desnega brega Bistrice ob obhajanju častitljive 770- letnice prve omembe Perovega v pisnem viru preplavlja vera, nekatere nostalgija, tretje želja po domačem, prijaznem, družabnem, povezanem Perovem in stkanih medgeneracijskih vezeh. In prav v tej veri, nostalgiji in želji so se začeli plesti dogodki v počastitev visokega perovskega rojstnega dne in perovske zgodovine. Tudi vrhunec praznovanja – celodnevna prireditev v nedeljo, 8. maja. Pričela se bo z »novim življenjem«. V prav posebnem (Pero)obredu bo na glavnem prizorišču dogajanja, na Zikovi ulici, zeleno drevesce pognalo perovske korenine.

To je festival za otroke vseh generacij!
(iz pravljične skrinje Helene Sterle)
Otroško igrišče, prostrana zelenica in ena izmed dovoznih poti do stanovanjskih blokov Zikove ulice se bo 8. maja spremenila v pravi otroški (Pero)raj. Ne samo otroški, to bo (Pero)raj za vse udeležence perovskega dogodka. Z medgeneracijskim sodelovanjem, ustvarjanjem in igranjem se bo program na prizoriščih lesketal v zlati barvi in še dolgo po zaključku v udeležencih prireditve puščal lepe spomine. Vstop v otroški svet, ki se bo odprl ob 11. uri dopoldan, bo prost. Vstopnica zanj bo dobra volja in zamašek plastenke ali star papir, s čimer boste že ob vstopu v praznično Perovo prižgali novo upanje svojemu sokrajanu in/ali okolju.
Z dijakinjami ŠCRM-ja, zlasti tistih z oddelka za predšolsko vzgojo, se boste spustili v iskanje perovskega zaklada, se predajali starim gibalnim igram, družabnim igricam ter svojo kreativnost zlivali na različnih ustvarjalnih delavnicah. Da bo še posebej veselo, bomo poslikavali obraze, risali na kožo, poslikali majice, če jih boste prinesli s seboj, oblikovali »utrgane« pričeske. Z baloni bomo krasili prizorišče, polepšali koše za smeti in izdelovali improvizirane instrumente iz plastenk in pokrovk za večerno slavnostno povorko. Dobrodošle so vaše ideje in prinešen material za ustvarjanje. Perovski kobacalnik bo v svoj objem sprejel najmlajše, s seboj prinesite ležalne podloge in svoje najljubše igračke. Iz pravljičnega kovčka Matične knjižnice Kamnik bodo korakala pravljična bitja. Vsako uro bo Rok iz Založbe Sanje pod perovskimi krošnjami bral zgodbice radovednim ušesom. Kje in kdaj se bo kaj dogajalo, bo napisano in narisano na samem prizorišču …

Kaj bi brez gasilcev in kako pomembna je prva pomoč
Da bo del dopoldneva in celo popoldne res zanimivo za vse, smo k sodelovanju povabili sosede gasilce (PGD Kamnik). Ob strokovni, a še vedno vsem prijazni razlagi si boste lahko ogledali gasilski dom z vso razpoložljivo opremo in gasilske avtomobile. Srčni gasilci vam bodo prikazali, kaj vse se nam lahko pripeti v kuhinji in kako ob neljubem zapletu ukrepati. Da bo še posebej zabavno, pa tudi mokro, bodo gasilci šolsko mladino učili napeljati in spojiti cevi ter z njimi brizgati.
Biti prvi. Pomagati prvi … Kako pravilno nuditi prvo pomoč in kako rokovati z defibrilatorjem se bomo učili ali znanje obnovili z Rdečim križem Kamnik.

Zdrav perovski duh v zdravem telesu
Tudi športno igrišče na Zikovi ulici bo 8. maja praznično zaživelo ob 11. uri dopoldan. V več starostnih skupinah bodo štiričlanske ekipe tekmovale v malem nogometu. Prav tako v več starostnih skupinah in posebni kategoriji »moji najbližji« (pri kateri bo že izvirnost imena ekipe, npr. »jaz in moja tašča«, lahko prinesla dodatne točke) se bodo tekmovalci merili v badmintonu in namiznem tenisu. Dijaki in profesorji ŠCRM-ja, ki bdijo nad tem delom dogodka, za vas pripravljajo tudi zabavne štafetne igre.

Fotografska razstava »staro-novega« Perovega in pozdrav s stojnic
V najlepšem naravnem razstavišču pod grajskimi krošnjami, v Janežičevem drevoredu, se bomo naužili prelivanja posnetkov današnjega Perovega iz zraka, ki ga je posnel novinar in fotograf Primož Hieng, s fotografijami starega Perovega, ki ga je v začetku 20. stoletja v svoj fotografski objektiv ujel šmarski fotograf Peter Naglič.
Na dovoznih poteh do stanovanjskih blokov Zikove ulice pa bodo s svojimi izdelki naše poglede lovile stojnice društev, šol in drugih organizacij, povezanih s Perovim.

Zlati Maistrov nagrajenec sredi perovskega šopka prijateljev, s katerimi soustvarja Perovanje

Zlati Maistrov nagrajenec sredi perovskega šopka prijateljev, s katerimi soustvarja Perovanje

Za zdaj še skrivnostna zgodovinsko – kulturna pika na i

Na dan, ko bo minilo natanko 770 let od zapisa »in villa Peraw prope Stein«, se bodo na osrednjem prizorišču prazničnega dogodka na Zikovi ulici od 15. ure dalje predstavljali perovski glasbeni, plesni, dramski in drugi talenti. Imena in program z glavnega odra zaenkrat še skrivamo zavitega v meglico skrivnosti. Prav tako s skromnim opisom le napovedujemo večerno slavnostno povorko, ki se bo pričela na Zikovi ulici, se vila po Janežičevem drevoredu, Kovinarski cesti in se končala na mostu čez Bistrico, ki povezuje Spodnje z Zgornjim Perovim. Kaj se bo zgodilo na mostu?

Prav v sredini prazničnega dogodka – dobrodelni srečelov!
(iz pokroviteljske torbe Ivane Skamen)
Ni naključje, da so iz perovskega gnezda naša pisna povabila perovskim pokroviteljem »odpotovala« na valentinovo, 14. februarja. Le malenkost pisem v poštni torbi in večina v moji, peš, po čim daljši poti od trgovine do trgovine, lokala do lokala, podjetja do podjetja… Več kot 150 obiskov, najprej na zahodnemu bregu Kamniške Bistrice, nato čez most na vzhodni breg … K nekaterim celo večkrat… Skoraj nikoli zaman! Vsaj z obljubo darovalcev, da bodo nekaj malega, kljub težkim časom, prispevali in mojo, da se ponovno vrnem s hvaležnostjo, ne glede na to, koliko bodo darovali. Da le bodo, dobre volje in iz srca!
Dan je bil podoben dnevu, le dobročutnost obiskovancev in letni čas sta bila vse bolj prijazna. Ko smo svoje dobrodelno popotovanje po Perovem začeli, drevesa še niso brstela, zdaj, oj zdaj že češnje cvetijo… In darila že čakajo oštevilčena, da najdejo prostor v zadovoljni perovski družini. Ker so bila podarjena iz srca, so vsa neprecenljive vrednosti. In kar je najboljše, vsaka srečka ima svoje darilo.
Vseh obljub, ne eni in ne drugi še nismo izpolnili, a jih še bomo. Še je čas, da to storimo. Čas je, da to storijo tudi tisti, ki so na naše prijazno pismo pozabili ali ga v naglici vsakdana kam založili. Na našem spletnem gnezdu http://praznik.kamnik-perovo.si lahko preberejo povabilo in se pridružijo številnim radodarnim perovskim pokroviteljem.
Z besedami Janeza Medveška se (zopet) podajam na pot: »So dnevi, ki odštevajo naše življenje in so dnevi, ki štejejo. In teh mi ni žal!« Zato so dnevi našega dobrodelnega popotovanja po perovskem svetu in med perovskim življem, dnevi, ki štejejo… Dobroto, upanje, sočustvovanje… Ne le za tiste, katerim je srečelov namenjen (dvema izbranima socialno ogroženima družina s Perovega), ampak za vse, ki to lepo perovsko pomlad živimo in se je veselimo. Tja do 8. maja, ko se zberemo v srčiki našega kraja!

Perovanje nam bo ponudilo veliko najrazličnejših ustvarjalnih delavnic. Z druge perovske medgeneracijske, tokrat velikonočne, delavnice ta ponedeljek. Da bi te le prerasle v nekaj več ...

Perovanje nam bo ponudilo veliko najrazličnejših ustvarjalnih delavnic. Z druge perovske medgeneracijske, tokrat velikonočne, delavnice ta ponedeljek. Da bi te le prerasle v nekaj več ...

Opozorilo (zapisano z drobnim tiskom) in vabilo (zapisano s krepkim tiskom)
Organizacijski odbor za pripravo perovske majske prireditve si pridržuje pravico do totalne zmešnjave na dan dogodka.
Še vedno velja povabilo vsem Perovljanom in Perovljankam, da se prijavijo za nastop na perovskem odru 8. maja in sokrajanom pokažejo svoj talent. Prav vsi se lahko prijavite na športne igre. Pridne ročice, ki bi rade pomagale na velik perovski dan, člani organizacijskega odbora širokosrčno vabimo medse. Najbolj eko ozaveščene sprejmemo v družbo Eko(pero)detektivov, ki nam bodo po koncu prireditve pomagali prizorišče »spraviti v red«. Na prireditev vabljeni prav vsi Kamničani!
Več o velikem perovskem dogodku izveste na spletišču praznik.kamnik-perovo.si.

Zbrala, pogledala v skrinjo in torbo ter zapisala
Katja Trotošek

Comments are closed.