O urejanju prostora med Ljubljansko in Steletovo cesto (Kamniški občan, 11. februar 2010)

11/02/2010

Vi sprašujete, župan odgovarja

M.Š. iz Bakovnika sprašuje, ali je res, da se v predelu med Mercator centrom in objektom SKG načrtuje nova stanovanjska gradnja

Območje B-5 Perovo, ki leži med Ljubljansko in Steletovo cesto (od Mercator centra do stavbe SKG) je opredeljeno v prostorskem planu kot območje s pretežno stanovansjko gradnjo in se ureja z zazidalnimi načrti na podlagi urbanistične zasnove Kamnika iz leta 2002, ki predvideva pretežno stanovanjsko gradnjo na omenjenem območju. Gre za načrtovan in deloma že izveen središčni del urbanega območja naselja (Ljubljanska cesta kot osrednja mestna poteza ali mestna magistrala) in s tem za razvoj Kamnika seveda pomemben in občutljiv prostor tako v funkcionalnem kot oblikovnem smislu.
V to območje (v del, kjer so danes neurejena parkirišča) smo želeli umestiti tri nivoje garažnih boksov, na nivoju Ljubljanske ceste pa pet oddelčni vrtec, dvorano z 80 do 100 sedeži za srečevanje krajanov KS Zaprice in Perovo, poslovne prostore za ti dve krajevni skupnosti, lekarno, v II. Nadstropju pa po možnosti tudi podjetniški inkubator oziroma prostor, kjer bi našli možnosti mladi raziskovalci z novimi vsebinami. Ker pa območje opredeljuje več kot polovica stanovanjske gradnje, smo morali za izpolnitev te zahteve v prvem delu zarisati tudi stanovanja, prav tako, največji del, pa tudi v nadaljevanju. Ta izhodišča smo predstavili vodstvoma KS Perovo in Zaprice in večkrat posebej poudarili, da so idejne zasnove za drugo fazo izdelane izključno zaradi zahtev pretežne stanovanjske gradnje, ter da realno govorimo o območju med Mercatorja do urejenih parkirišč. Sodimo, da tega predela ne bi smeli nikoli pozidati.


Predsednik KS Zaprice je bil navdušen nad projektom, medtem ko so predstavniki KS Perovo zaradi nerazumevanja vsebine tega ostro zavrnili. Treba je reči, da smo na Občini Kamnik na tak način prvič predstavili kakšne prostorski akt še v osnutku, ki pa bo moral očitno dokončno kot zamisel obležati pri pripravljavcu. Predstavitev je pomenila le preizkus ali lahko zagotovimo, ne samo prostorov za otroško varstvo, ampak bi dva objekta pomenila pomembno medgeneracijsko središče. Kar pa je najpomembneje, tukajšnji prebivalci se že desetletja ubadajo s pomanjakanjem parkirnih prostorov, danes neurejena parkirišča bi nadomestili s sodobnimi ter pomembno spremenili sedanje neprimerno stanje in izgled.
Predstavitev pa se je sprevrgla v razpravo, da Občina želi vse pozidati in naj evndarle zgradi zadostno število parkirnih mest. V okviru KS Perovo je ta predstavitev pomenila tudi izhodišče za nadaljevanje napadov na župana in sodelavce oziroma nadaljevanje zahtev, da po novi zakonodaji Občina etažnim lastnikom zagotovi funkcionalna zemljišča. Upravljavcu teh večstanovanjskih stavb sem že lani posredoval odgovor, da bo ta dialog stekel takrat, ko bo občinski svet sprejel OPN (občinski prostorski načrt) in odlok o namenu funkcionalnih zemljišč. V nasprotnem primeru lahko pride do izkoriščanja zelenic in drugih prostorov v zasebne namene, tako kot se je ponekod v Kamniku tudi že primerilo.
Zaradi večinskih negativnih odzivov posploševanja vsebine Občina zanekrat ne namerava nadaljevati s pripravo prostorskega akta, dokler tudi vodstva krajevnih skupnosti in nekateri posamezniki ne ugotovijo, da je bila predstavitev idejnih načrtov dobronamerna in v dobro predvsem bližnjim stanovalcem.

ANTON TONE SMOLNIKAR
ŽUPAN

Objavljeno pod: Še vedno aktualno v KS

Comments are closed.