‘Perov’ v botaniki

02/10/2011

Ne poznamo le kamniškega Perovega, Perovo je tudi pri Grosuplju, pri Ribnici, Litiji in na Blokah pri Novi vasi. Najdemo ga tudi pri Beljaku v Avstriji in v Rusiji.

Na ruskih tleh pa ne obstaja le kraj Perovo, tam je prvič zrasla tudi rastlina z imenom Perovskija. To je rastlina, ki edina v botaničnem svetu nosi koren ‘perov’. Torej, to je Perovemu po imenu najbližja rastlina.

Od kje njeno ime, kakšna ta rastlina je? Na kratko na tem blogu, več pa s klikom na naprej.

Ime je rastlina dobila po ruskem generalu V. A. Perovskem (1795-1857). Rod perovskij (Perovskia) spada v družino ustnatic (Lamiaceae) in obsega več vrst. Perovskije rastejo od Afganistana do Tibeta na meliščih, kamnitih, skalnatih predelih in sedaj, zlasti od 90-tih let prejšnjega stoletja dalje vedno pogosteje tudi v vrtovih po Evropi ter tudi v Sloveniji.
Čeprav je Perovskia prišla na Zahod že v začetku 20. stoletja, ni bila širše poznana in v vrtovih posebno priljubljena. To se je spremenilo leta 1995, ko je bila imenovana za rastlino leta.
Ponekod  perovskijo uporabljajo za čaje in obkladke: pomirja razdražen želodec, zbija vročino, širi dihalna pota, pomaga pri izkašljevanju. Cvetove, ki imajo sladek okus, se lahko dodaja solatam, v Rusiji so kadili lističe namesto tobaka… Na Zahodu jo imajo ljudje v estetske namene, tj. za lepšanje vrtov.
Perovskia

Perovskia

Koren “perov” ne najdemo le v botaničnem svetu, temveč tudi med minerali. O skupini mineralov Perovskit boste lahko kmalu prebrali več, do takrat pa vam ponujam na ogled nekaj fotografij tega minerala …
Vir:
Objavljeno pod: Perovo-splošno

Comments are closed.