Na Perovem nasprotujejo pozidavi parkirišč (Delo, 11. februar 2010)

11/02/2010

Krajani ne verjamejo, da bi po sprejetju zazidalnega načrta še imeli parkirišča Smolnikar: Predstavitev je bila izhodišče za nadaljevanje napadov name

Kamnik – Delovni osnutek zazidalnega načrta B-5 Perovo z vrisano garažno hišo, medgeneracijskim centrom, večnamensko dvorano, lekarno in drugimi objekti je razburil prebivalce Perovega, saj je na sedanjih asfaltiranih parkiriščih predvidena gradnja večstanovanjskih hiš. Županu Tonetu Smolnikarju, ki zagotavlja, da so jih morali vrisati, ker je na tem območju opredeljena več kot 50-odstotna stanovanjska gradnja, in da je na neurejenem makadamskem parkirišču predvidena garažna hiša z objekti družbene dejavnosti, mu na Perovem ne verjamejo. Na urejenih asfaltiranih parkiriščih so namreč vrisane večstanovanjske hiše.


Gosto poseljeno območje med Ljubljansko in Steletovo cesto, med stanovalci znano kot predel od Mercatorja do Svetilnika oziroma starega SKG, po zagotovilih predstavnikov občine potrebuje primerno infrastrukturo. To bi zagotovili z novim vrtcem, medgeneracijskim centrom in drugim programom nad večnivojsko garažno hišo ali ob njej. Stanovalci so prepričani, da bi s sprejetjem zazidalnega načrta izgubili parkirišča, za katera so prepričani, da so jih kupili skupaj s stanovanji v več kot dvajsetih blokih na Zikovi, Livarski in Ljubljanski cesti.
Po besedah Andreja Perčiča, predsednika KS Perovo, jim parkirni prostori pripadajo po zakonu kot funkcionalna zemljišča. Povedal je, da imajo na voljo 200 parkirnih prostorov, po predlaganem zazidalnem načrtu bi jih v garažni hiši dobili le okoli sto, kar je bistveno premalo. Poleg tega bi jih morali spet kupiti, čeprav so jih enkrat že plačali ob nakupu stanovanj. Z novimi hišami na sedanjih asfaltiranih parkiriščih pa bi potrebovali še več parkirnih prostorov. Perčič opozarja, da ni jasno, kje bi lahko parkirali med gradnjo in kje bi bilo parkirišče za avtomobile, za katere bi v garaži zmanjkalo prostora.
Na predstavitvi delovnega osnutka, ki so ga pripravili na občini, se o teh vprašanjih niso mogli uskladiti, zato so se na Perovem odločili za nepravdni postopek proti občini. Dokler spor ne bo rešen, bo v zemljiški knjigi plomba na zemljiščih. Če imajo prav stanovalci, bo morala občina za uresničitev načrtov od njih najprej odkupiti zemljišča. Perčič pravi, da je župan Smolnikar zagotovil, da urejenih parkirišč ne bodo pozidali, a mu ne morejo verjeti na besedo, ker nihče ne ve, kako bodo razmišljali njegovi nasledniki.
Tone Smolnikar meni, da so krajani »predlog zavrnili zaradi nerazumevanja vsebine«. Po njegovem je bila predstavitev delovnega osnutka preizkus, saj so prvič na ta način predstavili kakšen prostorski akt. »Predstavitev se je sprevrgla v razpravo, da hoče občina vse pozidati, in v poziv, naj zagotovi dovolj parkirnih prostorov. Bila je izhodišče za nadaljevanje napadov na župana in sodelavce ali nadaljevanje zahtev, da po novi zakonodaji občina zagotovi etažnim lastnikom tudi funkcionalna zemljišča,« meni Smolnikar.

Karolina Vrtačnik

Objavljeno pod: Še vedno aktualno v KS

Comments are closed.