Slovo sveta KS Perovo 2006-2010 z izdajo prvega »Perovskega lista« (Kam. občan, 21. oktober 2010)

21/10/2010

Nezadržno se bliža konec štiriletnega mandata sveta KS Perovo 2006-2010. Skozi vsa štiri leta je sedemčlanski svet KS s predsednikom Andrejem Perčičem na čelu v svoj kraj vnašal novosti. Poslavlja se z izdajo prve številke krajevnega glasila, ki nosi ime Perovski list. Glasilo so prejela vsa gospodinjstva v KS Perovo, »prelistati« pa se ga da tudi na spletu http://list.kamnik-perovo.si.

Vsebino Perovskega lista je pripravljalo več krajanov Perovega, institucij na področju krajevne skupnosti Perovo, pa tudi pisci od drugod.
Prvi »list« se začenja s splošno perovsko zgodovino in z razjasnitvijo nejasnosti glede imena, lege Perovega ter s predstavitvijo osnovnih podatkov o KS Perovo. Sledijo zapisi o podobah ter spominih nekaterih ljudi na Perovo, besede o graščini Perovo in o Josipu Brozu Titu, ki je živel v Beštrovi hiši v letih 1911-1912.
Predstavljeno je delo sveta KS Perovo 2006-2010, o svojem mandatu spregovorijo vsi člani sveta KS, predstavljen je nepogrešljivi „osmi“ član sveta KS, občinski svetnik Daniel Kovačič, zapisana so imena bodočih zastopnikov sveta krajevne skupnosti. Na kratko je orisana predvidena prostorska ureditev krajevne skupnosti in (žal) še vedno aktualni temi, onesnaževanje livarne Titan Cimos in nesanirane brežine Kamniške Bistrice.

Glasilo ponuja nekaj pogledov na krajevno skupnost iz zraka, spomnili smo se posledic neurja 13.7.2008, črnega leta perovskih podjetij (Svilanit, Titan, Titan Cimos), dveh mlekomatov, ki sta obogatila krajevno skupnost, motoristov, ki so se po več deset letih vrnili na Perovo, dveh obiskov modrih z Vzhoda na Perovem, novega načina ogrevanja na delu Zikove ulice in Steletove ceste.
Splošno, strokovno in „iz otroških src“ svoj cvet krajanom počasi odpre edina po našem kraju Kamniku poimenovana cvetlica, ki se je rodila na Perovem. Družbo ji dela prav posebni petelin iz Grošanove kmetije.
Na Perovem je živelo in živi več pomembnih obrazov; obširneje so predstavljeni Ivan Janez Mazovec, France Lombergar, Aleksander Doplihar, Janez Majcenovič in Marko Prezelj.
O otrocih nekoč in danes, o sebi in svojem delu z otroki ter kaj vse Kamnik nudi mladim družinam spregovori Helena Sterle. Prispevek ‘Kamnik, festivalsko mesto!’ v nas vzbudi zanimivo vprašanje „Zakaj ne bi odrov, namesto v starem mestnem jedru, postavili med perovskimi (in drugimi) bloki?!«. Aktualno za veliko mladih družin iz naše KS je čakanje na mesto v vrtcu, zato je nekaj vrstic namenjenih tudi tej temi.
V glasilu se predstavijo še „hiše s poslanstvom“; matična knjižnica, glasbena šola, vrtec Sneguljčica in gasilci PGD Kamnik.
Zaključimo z nekaj zadnjimi mislimi članov Sveta KS Perovo 2006-2010: »Z velikim veseljem smo delali. Trudili smo se po svojih najboljših močeh. Hvala vsem zunanjim sodelavcem, ki ste pomagali pri vsestranskem razvoju KS Perovo. Vse dobro vsem prihodnjim svetom KS Perovo«.
Svet KS Perovo

Comments are closed.