Desni breg Kamniške Bistrice še vedno nevaren za poplavljanje (Dnevnik, 4. november 2009)

04/11/2009

KAMNIK – Projekt sanacije južnega dela hudourniške Kamniške Bistrice je v končni fazi, treba je urediti le še določene meritve in vse potrebno za odkup zemljišč ob obvodnem pasu, so na včerajšnjem delovnem srečanju predstavnikom občine Kamnik zaupali predstavniki ministrstva za okolje in prostor ter Agencije RS za urejanje vodotokov. Podatka, da so za sanacijo reke Kamniške Bistrice za leto 2010 kljub vsesplošnemu krčenju sredstev že načrtovana sredstva v znesku približno dva milijonov evrov, pa bodo zagotovo najbolj veseli na Perovem, kjer so predstavniki krajevne skupnosti oziroma civilne iniciative oktobra zbrali kar 317 podpisov za čimprejšnjo sanacijo brežin Kamniške Bistrice.

Peticijo za sanacijo brežin Kamniške Bistrice na Perovem je zbranim predal pooblaščenec KS Perovo, predsednik odbora za varovanje okolja Danijel Kovačič. Sestanek o urejanju vodotokov v občini Kamnik, kjer jim poplave že do zdaj niso prizanašale in se občani zaradi neurejenih brežin bojijo novih, pa so pripravili na pobudo župana Toneta Smolnikarja, saj se v projekt po svojih močeh vključuje tudi občina.

Srečanje je bilo namenjeno predvsem hitrejšemu reševanju problematike na vodotokih v občini, je povedal župan, ki je v predstavitvi opravljenih del in še pretečih nevarnosti izpostavil zlasti območje ob desnem bregu Kamniške Bistrice od šolskega mostu do jeza pri Titanovi brvi in območje ob domu starejših občanov. Podžupan Rudolf Pfajfar je znova opozoril na nedopustno krčenje vladnega sanacijskega programa, ki je bil sprejet po katastrofalnem neurju leta 2007 in v zadnjem obdobju več ne omogoča niti sanacije nekaterih vodotokov, ki so te nujno potrebni. Izpostavil je tudi območje Motnika, pohvalil pa sodelovanje s pristojnimi državnimi institucijami pri sanaciji struge Kamniške Bistrice ob rekonstrukciji kamniške obvoznice in Bistričice.

Predstavniki ministrstva niso skrivali, da so se sredstva za področje vzdrževanja, investicij in sanacij vodotokov v državi letos po dveh rebalansih iz predvidenih 25 milijonov evrov zmanjšala na nekaj manj kot osem milijonov evrov in je zato žal usoda sanacijskega programa iz leta 2007 še vedno negotova. Zato so se na sestanku vsi strinjali, da si bodo še naprej prizadevali, da bi se za to področje v državnem proračunu našlo več denarja, in da bodo še naprej zgledno sodelovali. Zadnje so zapečatili z dogovorom o čimprejšnjem operativnem sestanku na terenu.

Anita Vošnjak

Objavljeno pod: Še vedno aktualno v KS

Comments are closed.