Sanacija Kamniške Bistrice: Perovčani niso smeli na sestanek (Delo, 4. november 2009)

04/11/2009

Župan ni povabil pobudnikov za srečanje z MOP »Smolnikar misli, da obvlada ves Kamnik«

KamnikOgroženi krajani Perovega se niso smeli udeležiti ponedeljkovega sestanka med ministrstvom za okolje in prostor (MOP) in vodstvom kamniške občine o sanaciji hudourniške Kamniške Bistrice. Čeprav so si zanj prizadevali že dalj časa in se dogovorili tudi za čas sestanka, so na željo kamniškega župana sestanek v Ljubljani preklicali in ga organizirali v Kamniku, kjer pa predstavniki krajevne skupnosti Perovo in predstavniki medijev niso bili zaželeni.

Predstavniki ministrstva so prišli v Kamnik s predlogom, da bo Bistrica sanirana do leta 2012, začetek del bo prihodnje leto, saj imajo za to že rezervirana dva milijona evrov. Po besedah Daniela Kovačiča, predsednika občinskega odbora za varstvo okolja, je župan Tone Smolnikar na sestanku še posebej opozoril na vodotok od Šolske ulice do Titanovega jeza. Tam namerava občina prihodnje leto sanirati brv, ki povezuje Pot 27. julija in naselje na drugi strani reke. Župan je opozoril na močno spodjedene nosilne stebre, ki se lahko ob morebitnem visokem vodostaju hudourniških voda porušijo, je povedal Kovačič.
Nika Vrhovnik, tiskovna predstavnica kamniške občine, je sporočila, da so predstavniki ministrstva opozorili na zmanjševanje sredstev za urejanje vodotokov. Letos imajo namesto predvidenih 25 milijonov evrov na voljo manj kot tretjino te vsote, samo osem milijonov evrov. Kot je dejala, so se dogovorili za srečanje na terenu. Darijo Dolenc, vodjo službe za odnose z javnostmi na MOP, smo dvakrat zaprosili za komentar o srečanju, vendar nam je sporočila, da ga lahko pričakujemo v zakonskem roku.
Daniel Kovačič je še povedal, da so ga krajani KS Perovo, ki na sestanek niso smeli, kar velja tudi za predsednika KS Andreja Perčiča, prosili, naj navzočim izroči peticijo za sanacijo Kamniške Bistrice s 317 podpisi, vendar je to lahko storil šele po končanem strokovnem srečanju, na neformalnem delu. Kovačič je navzočim pojasnil, da so na Perovem najbolj ogroženi; če bi voda zalila livarno PS Cimos, bi lahko prišlo do katastrofe zaradi eksplozij talilnih peči.
Božo Janežič, Kamničan, ki ima na ogroženem območju ob Bistrici v lasti največ zemlje, je ogorčen, ker ni smel na sestanek. Na prvega, ki bi ga imeli v Ljubljani konec oktobra, je bil povabljen, v Kamnik pa ne: »Smolnikar postaja samovšečen in misli, da obvaduje ves Kamnik. Osebno mu nisem naredil nič hudega in ne razumem takega odnosa,« je bil kritičen sobesednik. S kamniške občine so sporočili, da predstavnikov KS Perovo niso povabili, »ker so se pogovarjali o vodotokih v vsej kamniški občini«. Če bi na sestanku sodelovala KS Perovo, bi morali nanj povabiti tudi predstavnike vseh drugih KS, so menili na občini.

Karolina Vrtačnik

Objavljeno pod: Še vedno aktualno v KS

Comments are closed.