Home > stari KamAvt > Likovna kolonija »GENERAL MAISTER«

Likovna kolonija »GENERAL MAISTER«

januar 17th, 2009

Sodelovanje med umetniki in vojaki, med trenutnim navdihom in disciplino, med civilnim in vojaškim… Odlično!
V okviru Slovenske vojske je lani oktobra potekala že 14. likovna kolonija (od leta 1995 dalje), kar je le eden od načinov spominjanja Slovencev na v Kamniku rojeno večplastno osebnost – vojaka, politika, pesnika in slikarja – Rudolfa Maistra Vojanova.
Vsako leto se likovne kolonije (likovna kolonija je tesno povezana z vojašnico, ki nosi ime po slovenskem generalu in z 72. brigado slovenske vojske) udeleži več slikarjev z različnimi slikarskimi tehnikami, vsak s svojim načinom izražanja in sebi lastnim slogom. Nastanejo izredna umetniška dela, ki jih v prostorih Vojašnice generala Maistra v Mariboru razstavljajo vsako leto 23. novembra, na dan, ko je Maister zakoličil temelje slovenske severne meje. Te slike, vsak slikar eno od nastalih del pokloni organizatorjem, potem ponosno krasijo delovne prostore v vojašnici.
Likovna dela iz zadnje kolonije so trenutno razstavljena in si jih je moč ogledati v avli Ministrstva za obrambo Republike Slovenije v Ljubljani.

Rudolf Maister Vojanov je zagotovo eden največjih Slovencev vseh časov. Njegovo ravnanje in vodenje slovenske narodne vojske ob razpadu Avstro – Ogrske monarhije ter boj za slovensko severno mejo v obdobju 1918-1920, so njegova največja dejanja. Maistru gre zahvala za to, da je slovenski Maribor, da je slovenska Štajerska, da je slovensko Prekmurje in del Koroške.

General Rudolf Maister, akril; Slavica Štrukelj Kokoravec

General Rudolf Maister, akril; Slavica Štrukelj Kokoravec iz Ljubljane

14. likovna kolonija Rudolfa Maistra je potekala v organizaciji Poveljstva za doktrino, razvoj, izobraževanje in usposabljanje. Povabilu se je odzvalo 25 akademskih slikarjev, likovnih pedagogov in slikarjev samoukov, pripadnika Slovenske vojske in upokojeni pripadnik Slovenske vojske. Slikarji so tokrat teden dni ustvarjali in na platna prenesli…
 
lepote mariborske Kadetnice

no images were found

 

Zgornje Velke

no images were found

 

in drugo…

no images were found

 

Udeleženci likovnih kolonij slikajo v krajih, kamor je general Maister zahajal v Mariboru in okolici. V preteklih letih so obiskali šole in druge ustanove, poimenovane njemu v čast in spomin. Kaj bo glavna tema letošnje, že 15. likovne kolonije “General Maister”? 

Vir:
Likovna kolonija “General Maister 2008”, Poveljstvo za doktrino, razvoj, izobraževanje in usposabljanje,Maribor, 6. – 11. oktober 2008

MORS

Categories: stari KamAvt Tags:
Comments are closed.