Home > stari KamAvt > Ob 780. letnici prve omembe Kamnika

Ob 780. letnici prve omembe Kamnika

februar 6th, 2010

Danes. Grad Zaprice. Predavanje ob 780. letnici Kamnika.

Pozdrav direktorice Medobčinskega muzeja Kamnik mag. Zore Torkar, nagovor župana Občine Kamnik g. Antona Toneta Smolnikarja, odlična srednjeveška glasba ge. Veronike Ramovš in g. Janeza Jocifa, ob koncu še podarjena pesem Slava Prešernu Vida Ambrožiča z delčkom njegovega življenjepisa, ki ju je g. Gordan Ambrožič Malenšek (sin Vida Ambrožiča) poklonil vsem prisotnim in ogled razstavljenega mamutovega rebra najdenega na Perovem. In glavno … izpoved dragocenih spominov častnega občana dr. Nika Sadnikarja na praznovanje 700. in 750. letnice prve omembe mesta Kamnik in odlično predavanje direktorice Agencije za razvoj podjetništva in turizma Občine Kamnik dr. Andreje Eržen o zgodovini Kamnika od začetka do danes, od grofov Andeških in po njih, kako bomo obeležili letošnjo 780. letnico Kamnika… Kot bi ponovno sedla v srednješolske klopi k prof. Bočku oz. poslušala besede profesorjev s faksa, dr. Kambiča, dr. Kranjca ali dr. Simiča. Super!

Bilo je tako zelo, zelo zanimivo, da sem snemala in snemala ter sploh ne vedela, da sem snemala in šele doma opazila, da sem v bistvu snemala … kar nekaj časa. Če izračunam – natančno 1 uro, 12 minut in 37 sekund. Ja, se zgodi. In vesela sem, da sem snemala, saj sedaj to z velikim navdušenjem poslušam, poslušam, poslušam… Gre za odlično študijsko gradivo! Zame osebno – odlična podlaga za nadaljnje spoznavanje Kamnika in kamniške zgodovine.

Spomine dr. Nika Sadnikarja objavljam na blogu, izčrpno in izredno poučno predavanje dr. Andreje Eržen pa bom za enkrat poslušala sama. Ko in če bom imela čas ter, če bo izvedljivo, objavim tudi na blogu. Gre namreč za predavanje, ki ga je vredno poslušati, gre za predavanje, ki ga je vredno objaviti, gre za predavnje, ki bi ga lahko slišal (“moral” slišati) vsak Kamničan.

Dobro je bilo! Izvrstno! In, kdor me pozna ve, da ne pohvalim nekaj kar tako. Sedaj pa lahko rečem – upam, da podobno predavanje še kdaj in hvala ter pohvala (čeprav “kr ene”) organizatorjem za ta dogodek. 

Tudi z zadnje vrste se odlično vidi simbol gradu (Malega, Starega), "razgibane" Veronike, kamniških planin za 780. letnico Kamnika

Tudi z zadnje vrste se je odlično videl simbol gradu (Malega, Starega), "razgibane" Veronike, kamniških planin za 780. letnico Kamnika

 

Spomini častnega občana dr. Nika Sadnikarja na praznovanje 700. letnice prve omembe mesta Kamnik.

:))) komentar oz. ko se malo pošali 20+x-letnica: Tresoča roka iz ozadja, ki se seveda odlično spomni praznovanja 700. letnice Kamnika, želi v ospredje ponesti in tudi drugim približati dragocene spomine svojega vrstnika dr. Nika Sadnikarja

 

Premor s srednjeveško glasbo.

Srednjeveški Kamnik, srednjeveška glasba in Veronika Ramovš ter Janez Jocif s kljunasto, enoročno flavto in “preklom” (instrument, ki je pogosto upodobljen na slovenskih gotskih freskah, 15. stoletje, predhodnik “prekmurskih” cimbal)

 

Spomini dr. Nika Sadnikarja na praznovanje 750. letnice prve omembe Kamnika.

:))) komentar oz. malo se na prijeten način pošalimo: Seveda dr. Niko Sadnikar tudi 750. letnica je dobro zasidrana v mojih spominih.

In … kako lepo, (super) bi bilo, če bi letos izšel kakšen podoben zbornik, npr. ponatis izbranih prispevkov iz starih Kamniških zbornikov?! Ali pa objava le-teh na spletnih straneh?! Prav “zoprno” mi je vnovično in vnovično obiskovanje Matične knjižnice, kjer imajo shranjene vse, res kvalitetne, Kamniške zbornike in brskanje po njih ter vsakotedensko obiskovanje kamniškega “boljšjaka”, kjer iščeš in iščeš, najdeš pa … Jaz nisem našla še nič! So že vse prodali, pravijo. Rada bi jih imela doma. Res. A očitno je bilo podobnih pred mano malo preveč.

 

In kako bomo proslavili letošnjo 780. letnico Kamnika?

Direktorica Agencije za razvoj turizma in podjetništva Občine Kamnik dr. Andreja Eržen o (naj)pomembnih(ejših) letnicah za mesto Kamnik in kako bomo Kamničani proslavili letošnjo 780. letnico prve omembe mesta

 

no images were found

Categories: stari KamAvt Tags:
Comments are closed.