Home > dogodki > V »slikarskem salonu« 16 obrazov za 95 let dr. Nika Sadnikarja

V »slikarskem salonu« 16 obrazov za 95 let dr. Nika Sadnikarja

april 16th, 2011
Kamnik (15.4.2011) – V počastitev 95- letnice dr. Nika Sadnikarja, neumornega in kritičnega spremljevalca vsega, kar se dogaja okrog nas, ter ljubitelja in poznavalca likovnih dogajanj zlasti v Kamniku in Sloveniji, so na pobudo dr. Iva Kordaša v galeriji Šola Idej na Šutni danes odprli likovno razstavo »Portret dr. Nika Sadnikarja«. Stene galerije krasi trinajst obrazov uglednega meščana, prostor pa dopolnjujejo še trije kipi častnega občana Kamnika, njegova domača hiša ter dela jubilantove hčerke Nikice. Dela, ki so jih prispevali kamniški oz. s Kamnikom povezani slikarji in kiparji, bodo na ogled do 15. junija. Kamenček v mozaik slavnostnemu odprtju razstave je pridal župan Marjan Šarec in pevski nastopi baritonista Metoda Palčiča ob spremljavi citrarja Blaža Kladnika.

Utrinki z odprtja likovne razstave, ki je posvečena dr. Niku Sadnikarju – govori vodje Šole Idej Nataše Makovec, glavnega pobudnika razstave dr. Iva Kordaša in kamniškega župana Marjana Šarca

Vodja Šole Idej Nataša Makovec je o dr. Niku Sadnikarju, čigar življenjska zgodba je tesno prepletena tudi s kulturo, prav posebno mesto v njej pa ima ljubezen do likovne umetnosti s koreninami v družinskem izročilu mecenstva in zbirateljstva, povedala: »Redki in dragoceni so ljudje, kakršen je dr. Niko Sadnikar, ki jim je dano, da s svojim širokim in raznolikim spektrom delovanja skozi čas in prostor plemenitijo življenje svojih bližnjih in vseh nas. Zaradi njegove radosti, neizčrpne energije in vere v moč ustvarjanja sta njegovo ime in s tem ime mesta Kamnik dobila tudi širše razsežnosti. Dr. Niko Sadnikar je osebnost, ob kateri nihče ne more ostati ravnodušen.« Vesela, da stene galerije Šole Idej krasijo portreti »te velike kamniške osebnosti«, se je zahvalila vsem avtorjem likovnih del za njihov prispevek in udeležbo.

Čestitke vodje Šole Idej Nataše Makovec dr. Niku Sadnikarju

Dr. Ivo Kordaš je predstavil bogato življenjsko pot, po njegovih besedah, žive legende Kamnika, ki nam rad posreduje dogajanje iz 19. in 20. stoletja v Kamniku. »Vsi, ki se srečujemo z njim, imamo to srečo, da smo njegovi sopotniki in da lahko z njim delimo sadove njegovega ustvarjalnega in uspešnega dela,« v vabilu na likovno razstavo piše Kordaš. V njem je spregovoril o slavljenčevem srečevanju s slovenskimi umetniki – vesnani, kulturniki Župančičem, bratoma Kozak, Gasparijem, Malešem, Cudermanom, Koželjem in drugimi v domači hiši. Opisal je zaznamovanost dr. Nika Sadnikarja z obema svetovnima vojnama, njegovo poklicno, zdravniško pot.
Dr. Ivo Kordaš, glavni pobudnik razstave “Portret dr. Nika Sadnikarja”

»Dr. Niko Sadnikar je bil kot gimnazijec in študent dejaven v športu (nogometu in plavanju) in kulturi. Bil je član znanega kamniškega pevskega kvinteta, ki je občasno nastopal v četrtkovih večerih na Radiu Ljubljana z zahtevnim programom narodnih in umetnih pesmi,« še piše v vabilu na likovno razstavo. Dr. Niko Sadnikar je častni občan Kamnika, častni član Slovenskega zdravniškega društva, vseskozi družbeno dejavna oseba, velik humanist, neprekosljiv retorik, publicist, velik poznavalec naše zgodovine, antike in lepih umetnosti, predvsem pa človek dejanj in pobudnik novih idej. Obisk Sadnikarjevega muzeja, ki je že več kot sto let, skozi tri generacije edinstvena kulturna – muzejska ustanova v Sloveniji in ga je osnoval oče slavljenca, je pod vostvom dr. Nika Sadnikarja nepozabno doživetje. Prav gotovo je zasluga za to, da muzej tako polno živi in ga ljudje radi obiskujejo, njegova. Dr. Niko Sadnikar je spiritus agens mnogih dogajanj na Kamniškem. Je nepogrešljiv pri kulturnih dogodkih, Dnevih narodnih noš, Turističnem društvu, bil je med ustanovitelji Društva Rudolfa Maistra in nepogrešljiv član v Planinskem društvu, Društvu upokojencev, Filatelističnem društvu in še bi lahko naštevali. Dr. Niko Sadnikar sedaj v krogu svoje družine in mnogimi prijatelji, stanovskimi kolegi, Kamničani in številnimi znanci in občudovalci iz Slovenije in zamejstva preživlja aktivno jesen svojega življenja.
Ko spregovori slavljenec dr. Niko Sadnikar, ki ga (je) skozi življenje vodi(l) rek “per aspera ad astra” (prek trnja do zvezd). 95 let bo dopolnil v torek, 19. aprila 2011.
Spregovoril je tudi župan Marjan Šarec. Dejal je, da dr. Niko Sadnikar živi v naših srcih. Že od malega mu v zavesti odzvanja ime ‘Sadnikar’, vedno, kadarkoli se kaj dogaja v povezavi s Kamnikom, kadarkoli je kakšna posebna priložnost, vedno je omenjeno njegovo ime. »Dr. Niko Sadnikar je dal Kamniku toliko, kot le malokdo. Ta razstava se razlikuje od ostalih v tem, da upodablja res Velikega človeka,« so bile besede župana. Slavljencu je čestital rekoč: »Ponosni smo na Vas in radi Vas imamo. Hvala Vam.«
Slavljencu je čestital tudi župan Občine Kamnik Marjan Šarec

Ob zaključku je spregovoril tudi slavljenec dr. Niko Sadnikar, se zahvalil slikarjem in kiparjem za razstavljena dela, glavnemu pobudniku razstave dr. Ivo Kordašu, Nataši Makovec, ki je omogočila razstavo v prelepi galeriji – slikarskem salonu in vsem drugim, ki so se v tako velikem številu udeležili otvoritve razstave. Dr. Niko Sadnikar je v svojem govoru obudil spomine na vojna leta, na delo v kamniškem Turističnem društvu, spregovoril je o delčku zgodovine Perovega in zaključil, da bo še naprej delal v dobro Kamnika.
Dr. Nika Sadnikarja je portretirala že vrsta slikarjev in kiparjev. Ta dela so v njegovi privatni zbirki ali pa v drugih zbirkah. Razstavljeni portreti nekaterih avtorjev so nastajali več let, občasno s skicami v različnih tehnikah, nekateri pa so bili narejeni prav za to razstavo. Avtorji že dolgo poznajo portretiranca, a vedno znova odkrivajo v tej iskrivi, hudomušni in skrivnostni fiziognomiji njegovega obraza modreca tiste razsežnosti, ki omogoča ustvarjalcem odkrivanje tistega, ko postane delo navdih in lepo hkrati. Ustvarjalci so upodobili portret dr. Sadnikarja v vsej pestrosti barvnih nians, odtenkov in vibracij svetlobe ter sence. Umetniki, slikarji in kiparji, so v dela vnesli osebna videnja in čustvovanja, zato nas vsak portret nagovarja s svojo likovno govorico.
V Šoli Idej so razstavljeni portreti dr. Nika Sadnikarja. Dela so razstavili: Stane Balantič, Miha Kač, Aleš Koman, Ivo Kordaš, Tomaž Perko, Nikica Pleterski Sadnikar, Bogdan Potnik, Barbara Ravnikar, Dušan Sterle, Matevž Sterle in Dušan Štrajhar

<objectwidth=”576″ height=”390″ classid=”clsid:d27cdb6e-ae6d-11cf-96b8-444553540000″ codebase=”http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=6,0,40,0″>
Odprtje razstave sta obogatila tenorist Metod Palčič in citrar Blaž Kladnik.

Razstava bo v galeriji Šola Idej na ogled vse do 15. junija 2011; v ponedeljek, sredo in petek od 9. do 12. ure ter v torek in četrtek od 17. do 19. ure.
Več  z odprtja razstave v fotogaleriji …
Categories: dogodki Tags:
  1. No comments yet.
Comments are closed.